Zázrak na imunitu: Rakytník

Rakytník

Rakytník je zajímavou rostlinou, která se původně vyskytovala v oblasti Sibiře v okolí Altaje a Zabajkalska.
Setkat jsme se s ní mohli také v Číně a Mongolsku.
Dnes již tuto bylinu můžeme nalézt po celé Evropě.
Rakytník byl znám již v daleké minulosti, kdy se využíval především pro své léčebné účinky. Pomáhal proti zahlenění i zánětům plic, hojil sliznice, žaludeční i dvanáctníkové vředy, reguloval krevní oběh.
Urychloval proces hojení ran,zlepšoval regeneraci, měl pozitivní vliv na choroby jater.
V tibetské tradiční medicíně patří mezi velmi kvalitní regenerační prostředek.

Rakytník je trnitý keř s úzkými listy a malými květy.
Ty se  na podzim změní v malé oranžové bobule, obsahující velké množství vitamínu C.

Rakytník obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek.
Jedná se např. o: vitamín B, kyselinu listovou, vitamín C, D, E, K.
Rakytník je také výborný pro očistu organismu od zplodin z okolního prostředí.

Jedním z velmi kvalitních produktů z rakytníku je Rakytníkový olej.
Tento olej má velké regenerační účinky, ovlivňuje růst tkání při poškození kůže.
Má značné antibakteriální účinky.

Obsahuje mnoho důležitých vitamínů.
Pokud se využívá vnitřně působí příznivě na činnost jater, stimuluje produkci žaludečních šťáv, podporuje hojení při dvanácterníkových či žaludečních vředech. Dobře působí i pro osoby trpící hemeroidy.
Velmi výrazně posiluje imunitní systém, což je výhodné zejména u dětí.

Při aplikaci vnitřně působí na veškeré popáleniny a to jak chemické tak i termické, při omrzlinách i ozařování.
Dokáže tlumit bolest při naraženinách.
Je vhodný jako prostředek při léčbě mnoha kožních nemocí (ekzémy, alergie apod.)

Využíván je i v gynekologii např. při léčbě eroze děložního hrdla nebo poškozené děložní sliznice.

Další použití rakytníku je v kosmetice, kde je jeho účinků využito čím dál víc.
Při pravidelném používání např. koupele, je pokožka méně vysušená a zlepšuje se její kvalita. K pravidelné péči ho mohou používat jak děti tak dospělí.